05.04.2019 - P4220011 - Viedeň - 00 UTC

GElog, príspevky do GElogu, nájdené sondy...
Napísať odpoveď
Užívateľov profilový obrázok
oldo
Krmič / Lovič
Príspevky: 200
Dátum registrácie: 23. Marca 2014, 12:58
Bydlisko: Vesele pri Piestanoch
Kontaktovať užívateľa:

05.04.2019 - P4220011 - Viedeň - 00 UTC

Príspevok od užívateľa oldo » 13. Apríla 2019, 20:38

Typ sondy: RS41-SG
HW: P4220011
Frekvencia: 403.500 MHz
Miesto vypustenia: Viedeň
Dátum a čas štartu: 05.04.2019 01:30 SELČ
Dátum a čas dopadu: 05.04.2019 04:53 SELČ
Dátum a čas nálezu: 11.04.2019 14:10 SELČ
Miesto nálezu: pri Starej Myjave
LAT: 48.796736
LON: 17.572903
Súradnice sú len približné.

Po predchádzajúcom odlove Senického špeciálu som popozeral v DB, či nie je nejaká zabudnutá sonda niekde poblíž. Našiel som túto asi týždeň starú Viedeň. Napísal som na fórum, či náhodou niekto o nej niečo nevie. Miro napísal, že by tam ešte mala byť, pokiaľ ju nenašiel náhodou nejaký civilista. Vtedy som ešte netušil, že nakoniec mal Miro pravdu :)

Obr01.jpg
Záverečná časť letu sondy


Okolo 13:30 som prišiel do dediny, pozrel cestu, kadiaľ by sa dalo dostať hore na kopec. V Google Earth som videl, že dopad je hore na kopci v blízkosti vysielača BTS. Mala tam viesť cesta, nejak sa predsa k vysielaču dostať musia na údržbu. A zhora toho kopca bude dobrý výhľad, takže červený padák by som mal uvidieť. Jediná negatívna vec bola, že sonda veľmi pomaly plachtila a vietor bol dosť silný. Konkrétne pádová rýchlosť bola iba 1,7 m/s a vietor 9 m/s. To je veľmi zlá kombinácia. Ale hore na kopci mala byť samá pastvina, takže padák by som mal vidieť naďaleko.

Obr02.jpg
Tam dakde mala zaletieť, ale nepredpokladal som, že to bude až dole k domom, to by musela ešte pridať na rýchlosti



Takto nejak to tam vyzeralo po ceste k vysielaču (pohľad je opačný, v smere od vysielača):
Obr03.jpg
Tu niekde by mala byť, lenže nikde ani stopy. Videl by som ju z ďaleka


No pomotal som sa hore, celý priestor som dookola poprezeral ďalekohľadom, ale po červenom igelite ani stopa. Tak som si zasa hodil do kalkulačky, posledná výška sondy 589m, geoid -46m, terén asi 475m. Takže pád mal trvať ešte asi 40 sekund. No a pri tom silnom vetre to vychádzalo na dolet asi 350m. Hm. Lenže to práve vychádzalo na vrch toho kopca, presne na tú cestu, kde som stál. Ale aj keby sonda uletela len 200m, teda že by sa spomalil pri zemi vietor, alebo nejakým zázrakom zamotal padák, tak aj na tej lúke by som sondu videl. Proste či by doletela 200 alebo 400m stále by bola dopadla niekde na pokosenú lúku. A teda by som videl padák. No ale nikde ani stopy.

Obr04.jpg
Išiel som až hore za vysielač pre najlepší výhľad, ale ani tam nič

Obr05.jpg
Nakoniec som sa rozhodol prezrieť stromy z hora z kopca


Takže ozaj náhodný nález. Takže bolo jasné, že môžem ísť domov. Potom mi ale zapla intuícia a dačo ma silno ťahalo nazad do tej chatovej časti kadiaľ som prišiel. Ešte som mal takú malú iskričku nádeje, že čo ak padák ešte viac zapadákoval, čo ak pri zemi vietor vôbec nespomalil alebo čo ak ju niekto niekam pohodil atď. V GE som si predĺžil čiaru doletu a namieril si to do tej oblasti. Išiel som tadiaľ veľmi pomaly a detailne sledoval každý dvor, každú záhradu.

Obr06.jpg
Po ceste nazad som prezeral všetko, či niekde niečo neuvidím, tie staré domy hovoria za všetko



Ani nie po 100m od začiatku som zrazu zazrel pod takým starým prístreškom vo fúriku dačo červené, presne vo farbe padáku. Bolo to asi 15-20m od auta.
Obr08.jpg
Tu som zastavil, keď som uvidel červený igelit, asi 15m vľavo


Vytiahlo som ďalekohľad že pozriem, či neuvidím na tom padákové šnúry. Lenže v tom šok, lebo tesne vedľa toho prístrešku som zbadal postavu ako ma sleduje a ja som mu pozeral ďalekohľadom rovno do očí... až som sa zľakol. Predsa len mám trochu rešpekt voči takým usadlostiam. Tam to je ako samostatný svet, viac krát som sa stretol s tým, že ľudia cudzincom neveria. A čo keď má nejakú brokovnicu a podobne. No mozog pracoval a zvažoval som možnosti. Manželka na mňa pozerá a že čo sa ho nejdem opýtať :) srandistka
Tak som auto posunul trochu nabok, nech nezavadziam a išiel za ním. On medzitým pozeranie na mňa vzdal a dačo si tam robil. Ale samozrejme keď ma uvidel, ako k nemu kráčam, tak spozornel. Nakoniec to bol v pohode pánko, nevyzeral že by ma chcel zastreliť. Ja som mu samozrejme nenechal priestor na špekulácie a už z diaľky som sa mu prihovoril, že idem pozrieť na to červené, či to neni sonda, že také niečo hľadám. A bolo to. Možno som naneho vybehol až moc rýchlo, lebo to nakoniec vyzeralo, že sa mi chce ospravedlniť, že to z toho poľa zobral. Hneď začal vysvetľovať, že to našiel hore na poli keď tam bol zbierať seno, aj mi ukazoval rukou ktorým smerom. Že tá lúka patrí susedovi, ale teraz tu neni, tak on mu tam chodí na trávu. No a že to bolo dosť ďaleko od seba, že to pekne namotal na sondu, zbalil a zaniesol k sebe pod ten prístrešok a uložil do fúrika.
Sranda. Teda jako to bolo silná náhoda. Sonda tam dopadla pred týždňom. On ju tam našiel asi 2 dni dozadu. Takže ak by som išiel skôr, alebo niekto iný, tak by ju tam pekne našiel na tej lúke, to by bol takmer papučkový odlov, lebo sa dalo po nej ísť aj autom.
Tak som mu zhruba vysvetlil, že čo to je, odkiaľ to priletelo, na čo to je. Prekvapivo sa tváril, že rozumie. Tak som sa spýtal, či to chce ako suvenír, alebo to mám zobrať. No nemal záujem. Tak som poďakoval, že to upratal a zobral to do auta. Manželka nás sledovala a podala mi aspoň 2 eurá, že nech mu dám za ochotu. Tak som teda ešte zbehol za ním. Najprv sa bránil, ale reku aspoň na pivo, za ochotu a tak. Tak zobral. No a bolo hotovo.
Nič som tam nefotil, takže iba nejaké zábery z autokamery a potom som doma cvakol celé zostavu ako mi to podal.
Takže sonda nakoniec uletela až vyše 420m. To mi vychádza, že sa vietor pri zemi ešte zosilnil. Ale teda nepovedal mi presnú polohu, iba že hore na lúke za záhradami.
Každopádne veľké šťastie a stratoodpad nezostal niekde vo fúriku ale bude odborne zlikvidovaný.

Obr07.jpg
Takto nejak to asi nakoniec bolo

Obr09.jpg
A doma odfotený balík, čo mi ten pánko podal, namotal to vzorovo, že ? :)

Užívateľov profilový obrázok
ok1mrm
Krmič
Príspevky: 221
Dátum registrácie: 28. Júna 2018, 20:51
Bydlisko: Liberec

Re: 05.04.2019 - P4220011 - Viedeň - 00 UTC

Príspevok od užívateľa ok1mrm » 14. Apríla 2019, 07:12

Tak to byla velká klika a štěstí zároveň, pěkně zdokumentované a velká gratulace.. ;)

Napísať odpoveď