11.04.2019 - DFM17049904 - VTSU Záhorie - 06 UTC

GElog, príspevky do GElogu, nájdené sondy...
Napísať odpoveď
Užívateľov profilový obrázok
oldo
Krmič / Lovič
Príspevky: 200
Dátum registrácie: 23. Marca 2014, 12:58
Bydlisko: Vesele pri Piestanoch
Kontaktovať užívateľa:

11.04.2019 - DFM17049904 - VTSU Záhorie - 06 UTC

Príspevok od užívateľa oldo » 12. Apríla 2019, 21:12

Typ sondy: GRAW PS-15
HW: DFM17049904
Frekvencia: 403.81 MHz
Miesto vypustenia: VTSU Záhorie
Dátum a čas štartu: 11.04.2019 06:20 SELČ
Dátum a čas dopadu: 11.04.2019 08:15 SELČ
Dátum a čas nálezu: 11.04.2019 12:27 SELČ
Miesto nálezu: nad Starou Turou
LAT: 48.8147739
LON: 17.6638228

V predchádzajúci večer sme mali s kolegami večerný výjazd na pivo. Samozrejme sa to natiahlo, domov som prišiel až po polnoci, takže ráno som ešte veselo spal. Až nejak pred 10.hodinou som sa zobudil, pozrel na fórum a tam debata o nejakom Senickom špeciáli. Zároveň som si našiel odkaz od Juraja v mobile, že či idem pre špeciálku zo Senice. Lenže to mi napísal ešte o 8:42, čiže skoro 1,5 hodiny dozadu. A navyše keď špeciál, tak hneď som stratil ilúzie. To bude veľký záujem. Navyše som mal v Piešťanoch nejaké vybavovačky a už som mal byť na ceste. Rýchlo som sa najedol, pre istotu zbalil techniku a vyrazil s manželkou do mesta. Jurajovi som napísal, že by som mal záujem. Až keď som bol v meste, tak som pozrel na fórum ako tá špeciálka dopadla. Ale nikde žiadna zmienka, iba Miro písal, že nemôže vybehnúť. A v tej lokalite nie je žiadny sonder. Tak som napísal na fórum, či ju ešte nikto neodlovil. Miro napísal, že nebol nikto. Tak hneď som zmenil režim, poprehadzoval priority, popohnal manželku a vyrazil smer Stará Turá.
O 11:45 som dorazil na miesto na kopci hore nad dedinou. Išla tam asfaltka. V éteri ticho. Zlé znamenie, ale predpokladal som, malú výdrž baterky, tak až tak ma to netrápilo. Vietor fúkal stabilný, takže dalo sa od poslednej polohy ísť po vetre. Len hore pri aute som bol trochu v závetrí, tam bol prekvapivo slabý vietor a dosť menil smer aj intenzitu. Zrazu šum vo vysielačke stíchol. Proste ticho. Divné. Že by zdochla vysielačka ? Posunul som frekvenciu hore dole a na oboch stranách bol šum. Sakra, to je nosná bez modulácie. Haluz, to som u sondy zažil naposledy u RS92. Rýchlo som vytiahol smerovku a zameral smer. Mieril približne k poslednej polohe. Trochu divné, lebo bola ešte 250m nad terénom, ale budiž. Už som dlho nehľadal sondu podľa signálu. V dobe prevládajúcich presných RS41 už som jaksi zlenivel a idem rovno podľa GPS. No signál zameraný. Aj keď podozrivo intenzita kolísala, pripisoval som to vybitej baterke. Tušil som, že baterka je vybitá a sonda nejak zázračne ožila, ale už bez modulácie. To musím doma otestovať, či je to možné. Zatiaľ nemám čas na analýzu, tú spravím neskor v týždni.
No kým som zameriaval signál, zrazu znova šum. Sonda zhasla. A to už definitívne. Tak som sa teda vybral tým smerom, odkiaľ išiel signál. Bola to otvorená lúka, ale zvažovala sa smerom dole, takže za horizont som nevidel. Prešiel som celé to pole až dole k záhradám ale po sonde ani stopy. A na tom poli fučalo poriadne. Najprv som nechápal, ale rozhodol som sa vrátiť hore na poslednú polohu a odtiaľ po vetre. Ten fúkal dosť silný a stabilne držal smer, takže tam sa nedalo sondu nenájsť. Lenže to mierilo do lesíka a tam takú malú vec nájsť by nebolo jednoduché. Chvíľu ma aj napadlo, že čo ak ju už niekto niesol a preto mi dávala taký divný nelogický smer, ale teda bolo to dole do dediny, to zasa logiku dávalo. Napísal som stav na fórum. Miro sa pokúsil spraviť prepočet. Napísal že odhaduje 120-130m v smere vetra od last pos. Takže som od lastpos pozrel na mape kam to vychádza. Smerovalo to na severnú časť lesíka. No pekne. Ale tak času som mal dosť, tak som si povedal, že to prejdem. Ale pre istotu som si zapol v mobile kalkulačku a spravil odhad preletenej dráhy. Posledná poloha bola 750mnm, korekcia geoidu -46m, terén 450mnm. Čiže pád asi 250m. Rýchlosť pádu 11,3 m/s. Vietor hore 11 m/s, pri zemi asi 5 m/s. Čiže padala ešte asi 23 sekúnd. Pri priemernom vetre celej zostávajúcej dráhy dajme tomu 8 m/s by mala uletieť ešte 180m. To bolo dosť. To by ten výbežok lesíka takmer preletela. Tak som sa rozhodol lesík obísť severne a ísť z druhej strany. Jak som sa tam blížil, prezeral som stromy ďalekohľadom. A na nízkych šípových kríkoch som uvidel dačo podozrivé, také hnedobiele. Išiel som k tomu a bola to ona.... hurá. Obrovské šťastie bolo, že nezaletela hlbšie do tých kríkov, ale bola hneď na kraji. Tie šípové kríky by som nedal, nemal som pri sebe nič, čo by mi pomohlo. Minimálne mačetu. Kto ťahal sondu zo šípových kríkov, tak vie o čom hovorím. Aj ten jeden krík mi dal zabrať, na chvíľu som sa tam tak zašprajcol za oblečenie, že som myslel, že odtiaľ pôjdem vyzlečený :)
Po analýze priestoru mi hneď došlo, prečo mi signál mieril zlým smerom. Sonda bola pod horizontom a ja som chytal odraz od protiľahlého kopca. Keby stále hrala, tak by som ju našiel po signále v pohode, postupne jak som sa blížil, tak by sa smer signálu zmenil na priamy a rovno k sonde.
Sonda štartovala okolo 6:20 plus predštartová príprava. Výdrž baterky je teda minimálne 5 hodín. Ale 6 už je asi maximum. Neskôr spravím nejakú analýzu a doplním log.

Ale aj tak to bol pekný zážitok. Môj výpočet bol nakoniec vcelku prekvapivo presný. Už nejaké skúsenosti mám a istý čas som analyzoval lety sond tesne nad zemou. Väčšinou je problém so smerom vetra pri zemi. Ale v tomto prípade fúkal konštantný, tak to bolo jednoduchšie, najhoršie sú slabé vetry, tam to býva so smerom premenlivé.
Ďakujem chalanom, že ma upozornili a že mi ju nechali.


Obr01.jpg
Lastpos a moja trasa po poli, jak som písal v texte

Obr02.jpg
Situácia

Obr03.jpg
Môj prepočet odhadu doletu, vcelku som trafil

Obr04.jpg
Auto odparkované a tam dole na poli by mala byť sonda, odtiaľ išiel signál

Obr05.jpg
Vizuálna situácia

Obr06.jpg
Pohľad na auto

Obr07.jpg
Dodatočne spravená foto, kde nakoniec bola sonda, ten lesík nakoniec preletela

Obr08.jpg
Podozrivý objekt

Obr09.jpg
Ešte podozrivejší objekt :)

Obr10.jpg
Je to ona

Obr11.jpg
Trafila ozaj na kraj tých kríkov

Obr12.jpg
Vyprostenie mi dalo trochu zabrať, našťastie bola iba 1,5 m nad zemou

Obr13.jpg
Všetko po kope

Obr14.jpg
Detail sondy

Obr15.jpg
Pohľad zospodu sondy, MiniUSB (ale vraj UART rozhranie) a vypínač

Užívateľov profilový obrázok
Miro
Lovič
Príspevky: 1105
Dátum registrácie: 28. Októbra 2011, 09:11
Bydlisko: Senica SK
Kontaktovať užívateľa:

Re: 11.04.2019 - DFM17049904 - VTSU Záhorie - 06 UTC

Príspevok od užívateľa Miro » 12. Apríla 2019, 21:33

Gratulujem. Super práca.

Inak ja som tiež mal pocit že ju je problém zamerať. Tiež som bol neistý a to sa často nestáva.

Napísať odpoveď