Typ sondy:
HW: T1120811
Frekvencia: 402.1 MHz
Miesto vypustenia: Prostejov (WMOID:11747)
Dátum a čas vypustenia: 5.9.2023 13:15
Dátum a čas nálezu: 5.9.2023 15:14
Posledné súradnice LAT LON: 49.155371 16.759091 ALT: 498m
Súradnice nájdenia LAT LON: 49.1555547 16.7591711 Google maps Mapy.cz Turistická
5.9.2023 - T1120811 - Prostejov - 12UTC
-
- Dátum registrácie: 3. Júna 2021, 06:13
-
Re: 5.9.2023 - T1120811 - Prostejov - 12UTC
Poslední dobou toho do našich končin moc nepadá, tak proto jsem si do práce vzal sonderské vybavení a těšil se na odpolední Prostějov. Predikce slibovala dopad hodně blízko mého pracoviště. Ještě v práci jsem si TTGO naladil na správnou frekvenci a krátce nato vyrazil. Cestou v autě mě na vysílačce odchytil kamarád kolega spolulovec, který se nemohl účastnit osobně, tak aspoň takhle v přímém přenosu mohl být u toho. Byl jsem mu za to vděčný, protože TTGO z nějakého důvodu ani nebliklo a já nevěděl, kde sonda letí. Takže stylem příkazů: "doleva", "doprava", "zákaz vjezdu" - "otoč se" a "znovu doprava", až nakonec: "tady nech auto a běž 200 metrů pěšky po poli", byla sonda nalezena. Bez této pomoci bych hledal mnohem déle.
Čekal jsem, jestli se objeví ještě někdo, kdo nebyl nahlášen, protože Rakat, který nahlášen byl, mi napsal esemesku, že nestíhá a že přeje úspěšný lov....
Objevil se. Zjistili jsme, že máme společné známé a dokonce jsme se už jednou viděli osobně. Prý loví jen sporadicky a bez jakéhokoli vybavení. Jen s vysílačkou. Má můj obdiv za to. Dnes neměl ani tu vysílačku. Doporučil jsem mu ať se někde registruje a tím umožní lepší spolupráci při hledání, a hlavně může zapisovat nalezené sondy, aby na ně zbytečně někdo nejezdil.
Čekal jsem, jestli se objeví ještě někdo, kdo nebyl nahlášen, protože Rakat, který nahlášen byl, mi napsal esemesku, že nestíhá a že přeje úspěšný lov....
Objevil se. Zjistili jsme, že máme společné známé a dokonce jsme se už jednou viděli osobně. Prý loví jen sporadicky a bez jakéhokoli vybavení. Jen s vysílačkou. Má můj obdiv za to. Dnes neměl ani tu vysílačku. Doporučil jsem mu ať se někde registruje a tím umožní lepší spolupráci při hledání, a hlavně může zapisovat nalezené sondy, aby na ně zbytečně někdo nejezdil.
- petanx
- Krmič
- Dátum registrácie: 24. Novembra 2020, 09:16
Dobrá práce. Měl aspoň smerovou anténu? S pomocí krmitek a webu se dá zjistit dost i bez vysílačky. Ta už snad jen na místě potvrdí, že sonda někde je. Ale být to ve složitějším terénu, to musí být dost těžké. Leda chodit a chodit a mít štěstí. Což je na druhou stranu o to víc zasloužený lov
- Pazar
- Dátum registrácie: 16. Februára 2012, 07:42
Jen pro pořádek, k lokalizaci spadlé sondy není nezbytná vysílačka, stačí přijímač/skener.
Levněji potom přijde konečné vyhledávání pomocí TTGO a SW MySondy v mobilu.
Stejná sestava s pořádnou anténou (na stožáru s předzesilovačem) dokáže přijímat sondu ve výšce i ze vzdálenosti více než 400 km.

Levněji potom přijde konečné vyhledávání pomocí TTGO a SW MySondy v mobilu.

Stejná sestava s pořádnou anténou (na stožáru s předzesilovačem) dokáže přijímat sondu ve výšce i ze vzdálenosti více než 400 km.
- jara73
- Dátum registrácie: 30. Apríla 2016, 11:08
Potvrzuji také jsem zkoušel vzdálenost co to dokáže
-
Pěkný, tak tyto vzdálenosti jsem nezkoušel.
Nicméně v tomto případě - a to už je druhý Prostějov, MySondy výbec nereagoval. Ani když jsem všechno restartoval, včetně nalezené sondy....
Zkusím jestli to jde nějak přesněji doladit, třeba to mám frakvenčně ujetý....
Dík za obrázky.
Nicméně v tomto případě - a to už je druhý Prostějov, MySondy výbec nereagoval. Ani když jsem všechno restartoval, včetně nalezené sondy....
Zkusím jestli to jde nějak přesněji doladit, třeba to mám frakvenčně ujetý....
Dík za obrázky.
- petanx
- Krmič
- Dátum registrácie: 24. Novembra 2020, 09:16
Jojo, nejlevněji vyjde fakt asi ttgo.
Můj rekord byl myslím že 500km na malou anténu na autě, samozřejmě sonda asi 25km vysoko nebo víc. Ale jednou nás překvapilo, že jsme přijímali chvílemi sondu asi 100km daleko jen na ttgo antenku. To bylo asi těsně před burstem.
TTGO chce doladit přes aplikaci, auto ladění na blízko moc nefunguje, tak spíš experimentovat. Možná by ještě šlo nechat sondu doma a jít třeba pred dům apod.
Můj rekord byl myslím že 500km na malou anténu na autě, samozřejmě sonda asi 25km vysoko nebo víc. Ale jednou nás překvapilo, že jsme přijímali chvílemi sondu asi 100km daleko jen na ttgo antenku. To bylo asi těsně před burstem.
TTGO chce doladit přes aplikaci, auto ladění na blízko moc nefunguje, tak spíš experimentovat. Možná by ještě šlo nechat sondu doma a jít třeba pred dům apod.